TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

alcedo alcedo 7.10.2008 16:26:00
Saka hakkındaki bilgi, görgü, tecrübelerinizi bekliyorum.....

ytaniyici ytaniyici 26.07.2021 12:37:00

Mersin Silifke ilçesi kapızlı mevkiinde 200-300 arası bir Saka ordusu var. Başı kırmızı benekli ve ayrıca kırmızı benekli olmayıp kısmen sarı renkli olanları da var. Belki erkek, dişi ayrımıdır bilemiyorum.Deve dikeni tohumlarıyla besleniyorlar. Yakındaki dere kirleniyor, umarım ileride de içecek temiz suları olur.

ytaniyici ytaniyici 26.07.2021 12:36:00

Mersin Silifke ilçesi kapızlı mevkiinde 200 e yakın bir Saka ordusu var. Başı kırmızı benekli ve ayrıca kırmızı benekli olmayıp kısmen sarı renkli olanları da var. Belki erkek, dişi ayrımıdır bilemiyorum.Deve dikeni tohumlarıyla besleniyorlar. Yakındaki dere kirleniyor, umarım ileride de içecek temiz suları olur.

Gavurdağlı Gavurdağlı 23.12.2016 00:29:00

Osmaniye'de yılboyu görülen kuşlardan. Hep sürü halinde yaşar. Yöresel adı "cıngılmenik"tir.

tutoglu53 tutoglu53 22.12.2016 22:39:00

Sakalara Gümüşhane Torul Yurt köyünde yağmur kuşu ismi verilmekte imiş. Revircimiz Mustafa beyden aldığım bilgiye göre :) Selamlar...

tutoglu53 tutoglu53 12.12.2016 20:24:00

Sakalar çoğunlukla topluluk halinde hareket ediyorlar. Bugün (12.12.2016) Niğde Gebere Barajı yakınlarında gördüm. Selamlar...

cihaner62 cihaner62 3.06.2015 21:13:00

Denizli bölgesinde serçeden daha yoğunlar. Özellikle Buldan Yenicekent bölgesinde çok sayıda gözlemledim.

moşe moşe 4.07.2014 08:50:00

Coskun hocam merhaba , Saka kuşu genelde her türlü küçük tohumlarla beslenir , her türlü dikenin tohumunu yedikleri gibi, en çok sevdikleri yiyeceklerden biri karahindiba’dır. Karahindiba aynı zamanda üreme öncesi yedikleri bir afrodizyaktır. Fakat gördüğüm kadarıyla kuş genç birey o yüzden sadece beslenmek amacıyla tohumunu yiyor diye düşünüyorum , yediiği bitkinin tohumu pamuk gibi olan kısmın kökünde zaten bu pamuk gibi olan şeyler rüzgarda , fırtınada tohumun uçarak yayılmasını sağlıyor Bunlara ek olarak saka kuşu yuvasını da bu pamuksu şeylerle örer , pamukçun derler belki de adı burdan geliyordur , saka kuşu yuvasının iç kısmı pamuklarla döşeli ve çok özenli örülmüştür .

Dogukaradeniz Dogukaradeniz 3.07.2014 23:07:00

Arkadaşlar bu sakalar içi tüylü çiçeklere konup sürekli olarak onları yoluyorlarya, bunu neden yapıyorlar bilen var mı? http://oi62.tinypic.com/ru43ds.jpg

nayko nayko 25.04.2012 22:25:00

Özellikleri

Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Yerli sakaların uzunluğu 12-13 cm, kasım sakalarının (Sibirya sakası olarak da bilinir) uzunluğu 15 cm ve kömürcü sakalarının uzunluğu ise 11 cm civarındadır.

nayko nayko 25.04.2012 22:25:00

Yaşam şekli

Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.

porlisb porlisb 29.10.2010 12:51:00

Elazığ,Hazar Gölü Kilise adası ormanında sıklıkla görülüyorlar...

ceer ceer 30.11.2009 01:53:00

ankarada elmadağ tekkeköy - kömürcü köyleri arasında 20 lik bir sürü gördüm , ankarada birçok yerde gördüm şehirdeki parklarda bile.

alp alp 18.12.2008 01:57:00

Saka için Yerel Adlar aşağıdadır;

Saka - Carduelis carduelis Tiyaspiyon Hopa Bölgede konuşulan Lazca isimlerdir ARTVİN

Saka - Carduelis carduelis Rum Güzeli Kapıdağ yarımadası civarındaki köyler BALIKESİR

Saka - Carduelis carduelis kadınka İznik - Derbent BURSA

Saka - Carduelis carduelis DİKENCİK ÇANAKKALE

Saka - Carduelis carduelis Dennura Subaşı Köyü HATAY

Saka - Carduelis carduelis Kardinal Kemeraltı diger - İZMİR

Saka - Carduelis carduelis ketifeli çayeli beşikçiler mah. RİZE

Kaynak: kuştr

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT